072 310 64 66 [email protected]

Uppstart av en blogg: Häng med Tim och sågarna

Vardagen i skogen, trädtopparna och verkstaden

Jag har alltid gillat att skriva och jag älskar mitt yrke och den livsstil som jag nu lever med detta företag. Varför inte dela med mig lite mer av min vardag i skogen, trädtopparna och verkstaden? Mer än vad jag försöker göra i dagsläget på Instagram. Här är tanken att du kan ta del av det jag gör, mina reflektioner, erfarenheter och det jag älskar att arbeta med – Träd – och vad arbetskulturen kring trädfällning och trädvård innebär som småföretagare och nischad specialist.

Markfällningar av asp och tall, Vrena, april 2025

Startskottet för denna blogg får bli fällningen av den stora aspen i bilden, förra helgen på landsbygden utanför Vrena, Nyköping. Det var en lätt lutande och fullt frisk asp som stod på villatomt ovanför en brant intill en landsväg, några meter från ett boningshus i bakgrunden. Kunden ville fälla trädet just på grund av placeringen nära huset och att trädet nu var för stort. Något jag bekräftade mot kund med min egna bedömning av situationen på plats, vilket är viktigt för mig att vara ärlig och tydlig med. Stora träd ska inte stå så nära boningshus om de dessutom är så exponerade mot vind som på denna platsen (på en höjd med utsikt mot en större sjö).

Med trädfällning finns flera lösningar på samma problem. Vissa är säkrare, andra är snabbare. Vissa inkluderar mer arbete till lägre risk och andra mindre arbete till högre risk. Det gäller att hitta en gyllene medelväg: Balansen mellan noggrann, kritisk riskbedömning och enkel magkänsla. Alltså en mix av något reellt, objektivt och något högst subjektivt, vilket kanske är den mest fascinerande aspekten av denna ”sport”. Här kommer någon med ringa erfarenhet och svag förmåga att läsa av det väntande händelseförloppet bedöma situationen annorlunda mot någon med stor erfarenhet och god förmåga att göra en träffsäker analys. Överarbete kan bli ett resultat av ringa erfarenhet och osäkerhet och ibland till och med innebära större risker.

För två år sedan hade jag valt att klättra upp i aspen, kapa några stora grenar, kanske till och med sektionsfälla hela paketet. Högst intressant var att det trodde också kunden att jag skulle göra. Det var alltså ett väntat beslut. Jag gav säkert drygt en timme åt att gå omkring trädet och dess omgivning för att mäta, observera, bedöma, känna in, uppskatta trädet och analysera olika händelseförlopp. En del av mig sa ”klättra, kapa den och den grenen” och en annan del av mig sa ”klättra inte, onödigt arbete, kanske onödig risk, bör gå utan någon korrigering av kronan överhuvudtaget”. Att tillägga är att det står trädgårdsbelysning (en from av lampa på piedestal) på båda sidor om den planerade fällgatan med ett avstånd på kanske 5 meter mellan varandra samt en gren från en ek som går rätt över fällgatan. Det var alltså en situation där två olika lösningar på problemet stod och vägde mot varandra. Vilken är bäst? Hur ska man komma fram till det? Mina tankar gick såhär: ”Nä, vi kör alltsammans från backen”. Det var beslutet som vann omröstningen i mitt huvud med en ganska stark majoritet tillslut.

Hur gick det då? Det gick perfekt. Allting som planerat. Kunden applåderade och jag hade lite förhöjd puls. Så som det ska vara med andra ord. Tog jag för stor risk? Nä, jag kände inte så. Jag kände att läget var under kontroll hela tiden. Skillnaden mot två år sedan var att jag lärt mig lita mer på min kapacitet och gått mer på magkänslan, baserat på min samlade erfarenhet. Hade jag klättrat hela fällningen hade det kostat kunden dubbelt så mycket, tagit tre gånger så lång tid och varit fyra gånger så jobbigt för kroppen, inneburit fler och andra risker men också tagit bort några risker. Med min magkänsla var jag tillräckligt säker på resultatet så som jag valde att jobba denna gången, vilket ändå innebar en hel del extra åtgärder med guidelina, vinsch, höjdbedömning av trädet mot landsvägen, studs och rull av stam i den trånga fällgatan mot lyktorna, avstängning av vägen under fällningen med skyltning och personal.

En lärdom: ge alltid gott om tid för bedömning och planering av arbetet. Skynda inte med denna process. Det kan vara det som sparar mest tid i slutändan. Väg många alternativ mot varandra, ”brainstorma” idéer och sålla bort allt som inte är bra för att tillslut landa i den lämpligaste lösningen. Var noggrann men överarbeta inte, våga ta vissa risker men känn att det är under ”tillräcklig kontroll”.

Tim Ekstam, 22 april 2025