072 310 64 66 tradfortjust@gmail.com

Om riskträd och professionell bedömning

Termen ”riskträd” är ett beskrivande ord för ett träd som utgör en förutsägbar risk för skador på egendom, miljö eller personer.

Det är alltså möjligt att göra en riskbedömning av träd; om de är tillräckligt strukturellt starka och vitala, har döda, sjuka eller skadade grenar, rotsystem eller stam, om de står olämpligt till eller på annat sätt utgör en fara för egendom, miljö och människor.

Det finns alltid en risk att träd och grenar faller i hård vind, vilket brukar benämnas som ”bakgrundsrisk”. Bakgrundsrisken med träd är ofta acceptabel men om trädet exempelvis står nära en fastighet eller lutar mot ett hus kan bakgrundsrisken i sig vara tillräcklig som argument att behöva fälla trädet. I händelse av oväder och ovanligt starka vindar finns för stora risker att acceptera. Av den anledningen kan alltså friska träd utgöra ”riskträd” endast med sin bakgrundsrisk och olämpliga placering nära egendom. Om trädet dessutom har något av nedan beskrivna egenskaper och tillstånd (som tallen på bilden till höger) är det rekommenderat att kontakta oss för rådgivning och bedömning av riskträd.

Bedömning av riskträd är främst baserad på trädets uppbyggnad, placering, risksymptom i kronan, rotförhållande och vednedbrytande svampar. Riskträd som står olämpligt till är högst rekommenderat att fälla eller beskära under kontrollerade former så att faran försvinner, vilket är ett av våra specialistområden. Riskträd som inte står olämpligt till kan i vissa fall behållas som ”observationsträd”, vilket innebär att det hålls under återkommande uppsikt där rätt åtgärd kan kopplas in vid behov. Det kan till exempel handa om ett vackert, äldre träd som har höga biologiska eller kulturella värden som man vill behålla så länge som möjligt. Det kan också handla om träd som visar tecken på försvagning som kan utvecklas negativt och således utgöra risker.

Vi hjälper dig med bedömning av riskträd

Vi kan hjälpa dig att göra en professionell bedömning av ditt träd. Huruvida det är ett riskträd eller inte, behov och val av eventuell åtgärd och genomförandet av rätt åtgärd. Vi har alltså kompetens och möjlighet att erbjuda en helhetslösning för dig. Om du har ett träd som du är osäker på huruvida den utgör en risk eller inte rekommenderar vi dig att kontakta oss och be om rådgivning. Efter en bedömning av trädet kommer vi fram till om det är ett riskträd som bör åtgärdas eller inte, alternativt om man behöver observera trädet under en period framåt för att se dess utveckling. Vi hjälper dig också med alla typer av åtgärder som säker trädfällning, beskärning eller övervakning av så kallade ”observationsträd”.

Är ditt träd ett riskträd?

För att göra en ordentlig bedömning av riskträd är det flera parametrar som kontrolleras: struktur, placering, kronsymptom, stamskador, skador i rotzonen och svampangrepp. Om något av detta påträffas i trädet kan trädet vara farligt och utgöra ett riskträd. Det krävs en noggrann besiktning av trädet för att göra rätt bedömning och vid behov hitta rätt åtgärd. Nedan kan du läsa mer om detta och om du har ett träd med någon av dessa egenskaper och tillstånd kontakta oss för rådgivning så hjälper vi dig.

Strukturella avvikelser

Trädets uppbyggnad är avgörande för dess styrka och stabilitet. Detta gäller för både stam och krona. Det som påverkar trädet strukturellt negativt är: dubbelstam, flerstamning, lutande, ensidig krona, svag grenstruktur, långa och tunga grenar, svag uppbyggnad. Fällning, beskärning eller kronstabilisering är att rekommendera om trädet har något av dessa strukturella egenskaper och står olämpligt till.

Olämplig placering

Om trädet står olämpligt till och utgör ett riskträd bör någon åtgärd vidtas. Det kan handla om att trädet står nära hus, övrig byggnation, vägar, parkering eller i områden där människor rör sig. Ett bra exempel på detta är bilden upp till höger: en hög och strukturellt försvagad tall med flera stammar som står mycket nära huset och har flera grenar som hänger över hustak och parkering. Bedömningen är ett solklart riskträd som bör tas bort, åtgärden var en kontrollerad klättrande sektionsfällning där hela trädet monterades ned.

Kronsymptom

Generellt berättar trädkronans tillstånd hur rötterna mår och ger en uppskattning om trädets vitalitet. Om exempelvis topptorka observeras i övre delen av trädkronan kan det vara tecken på att rotsystemet inte räcker till. Tecken på kronsymptom är: glest lövverk, döda grenar eller krondelar, avbrutna grenar, onormal bladstorlek eller bladfärg, tidig höstfräg eller lövfällning, svampangrepp. Kronrensning och beskärning är lämpliga åtgärder. Om trädet står helt utan löv bör trädet fällas alternativt kraftigt kronreduceras. Vid angrepp av vednedbrytande svampar bör trädet fällas.

Stamskador

Det är ovanligt att skador på barken i sig gör ett träd instabilt men följderna av skadad bark kan ge upphov till att allvarliga stamskador utvecklas. Exempelvis kan barkskador orsaka svampangrepp vilket med åren kan påverka trädet negativt och sänka dess vitalitet. Stamskador är generellt allvarligt och påverkar ofta trädets stabilitet. Stamskador utgör: avvikande eller död bark, stora eller många sår, savflöde, försvagningssprickor, insjunken bark, hålighet i stammen, antropogen påverkan (av människan orsakade skador). De åtgärder som görs vid stamskador är högst beroende på skadornas karaktär och omfattning. Vid djupa sprickor som går in i veden och där barken är död i det mesta av trädets omkrets rekommenderas fällning. Stamskadade träd är oförutsägbara då de har strukturella försvagningar och oklar styrka i veden. Av den anledningen rekommenderar vi fällning om skadans karaktär är allvarlig.

Skador i rotzonen och begränsad rotutveckling

Konsekvenser av skador på rotsystemet och begränsad rotutveckling är nedsatt stabilitet, vitalitet och ökad risk för svampangrepp. Rotskador på träd är alltså allvarligt och bör kontrolleras. Träd som står på ett sätt där normal rotutveckling inte möjliggörs är också allvarligt och bör kontrolleras. Det kan handla om träd som växer nära byggnation eller står i närheten av (eller ännu värre direkt på) klipphällar och berg. Då är rotsystemen ytliga eller försvagade och trädets stabilitet är kraftigt påverkat. Uppträder fruktkroppar på den nedre delen av stammen eller på marken omkring trädet ska trädet kontrolleras då det är tecken på problem. Skador i rotzonen och begränsad rotutveckling utgör: sår på rotben och rötter, dåliga rotförhållanden, grävning/uppfyllnad/asfaltering/byggnadsarbete vid rötterna, körning/komprimering/materialupplag vid rötterna, placering på eller invid klipphällar och berg. Åtgärder som vidtas vid rotskador eller begränsad rotutveckling är fällning eller kronreducering. Vid observation av fruktkroppar från vednedbrytande svampar på rötter och stam är fällning att rekommendera.

Ved-nedbrytande svampar

De vanligaste och viktigaste svamparna att ha koll på som snabbt kan göra träd farliga här hemma i Sverige är stubbdyna, fnöskticka, honungsskivling, björkticka, platt-ticka och lönnticka. Dessa arter angriper de vanligaste lövträden i Sverige. Svavelticka är ytterligare en art som angriper ek och andra lövträd med färgad kärnved.

Generellt gällande svampangrepp är det viktigt att vara uppmärksam på angreppets placering, om det sker en ökning av antalet fruktkroppar, om fruktkropparna kommer fram på ett nytt ställe på trädet eller om det kan observeras symptom i kronan. Då svamparna är vednedbrytande påverkar dem trädet negativt med försämrad stabilitet och vitalitet. Långvariga och omfattande svampangrepp är allvarligt och bör åtgärdas med fällning.

Åtgärda riskträd!

Gör en professionell bedömning av trädet

Vi hjälper dig med kostnadsfri rådgivning och professionell bedömning

Genomför eventuell åtgärd

Vi hjälper dig att hitta rätt åtgärd och genomför eventuellt arbete

Röjning av vindfällen efter storm, Västrum