Fruktträd
Fruktträd är fantastiska! Tänk hur mycket frukt ett friskt och välmående träd kan producera. Men, det kräver att trädet är välmående och i sin tur att rätt trädvård och omhändertagande sker återkommande varje år. Se till att dina fruktträd tas om hand på rätt sätt så att de är friska och ger bra frukt!
Vi hjälper dig med dina fruktträd
Vi kan äpple, päron, körsbär och plommon!
- Underhållsbeskärning av alla fruktträd
Vi kan årlig vård och underhållsbeskärning av de vanligaste fruktträden i Sverige - Strukturell beskärning av äpple, päron och stenfrukter
Vi kan hjälpa dig med all typ av större, strukturell beskärning och planering av de vanligaste fruktträden vi har i Sverige - Prenumerationstjänst med årlig vård av fruktträd
Vi erbjuder också en prenumerationstjänst där vi återkommande underhållsbeskär, formar och vårdar dina fruktträd
Vi rekommenderar vår prenumerationstjänst där vi återkommande underhållsbeskär, formar och vårdar dina fruktträd så det enda du behöver tänka på är att skörda frukten
Tider på året för beskärning av äpple och päron
- Äpple- och päron kan beskäras året runt
- Vårbeskärning (april-maj) före knoppsprickning gynnar tillväxt och skottbildning framför fruktbildning
- Ungträd beskärs med fördel på våren
- Vildvuxna träd och äldre träd med god växtkraft beskärs med fördel under JAS-perioden (juli, augusti, september) och hösten för att minska mängden nya skott
- Gallring av vattenskott görs med fördel på hösten för att minska mängden nya skott
- Det går att beskära under vintern men mängden skott som skjuter i framtiden kan bli fler
Tider på året för beskärning av stenfrukter
- Körsbär och plommon beskärs endast under senvintern/vårvintern, vilket vid våra breddgrader i Tjust är under februari och mars, samt under JAS-perioden, vilket är hög- och sensommarmånaderna juli, augusti och september
- Körsbär och plommon ska inte beskäras under våren då det finns risk för kraftig savning
- Körsbär ska inte beskäras under högvintern då det finns risk för frostskador
- Vi erbjuder beskärning av stenfrukter under februari, mars, juli, augusti och september. Vi kan med fördel planera arbeten under årets resterande månader och komma tillbaka vid lämplig tidpunkt för utförandet av tjänsten. Hör av er i tid så har vi bäst förutsättningar att hjälpa er med era stenfrukter!
Allmänt om underhållsbeskärning av fruktträd
Det finns många olika sätt att beskära fruktträd på. Fördelaktigt beskärs fruktträd varsamt och arbetet fördelas under flera omgångar. Beskärningen anpassas till trädens form och sätt att växa för att få ett friskt, praktiskt och vackert träd. Genom rätt beskärning erhålls ett välformat och vackert träd med kraftigare stam och starkare greninfästningar. En regelbunden underhållsbeskärning ger också ett friskare träd med större mängd fruktved som dessutom ger bättre frukt.
En underhållsbeskärning innebär att döda, sjuka, skadade, korsande och inåt-växande grenar avlägsnas. Grenar som växer i oönskad riktning kan styras om genom inkortning till sidogren. Uppåtväxande årsskott avlägsnas med undantag till ett fåtal som ska behållas för trädets utveckling. Generellt mår träd bäst av att beskäras regelbundet med många små snitt. Felaktiga snitt och för hård beskärning kan stressa träden och orsaka rötangrepp.
Beskärning av äpple och päron
Ett äpple- eller päronträd som har beskurits för hårt eller är sjukt reagerar med att skjuta mängder av vattenskott. Om ett äldre träd inte har beskurits på lång tid och har en stor mängd vattenskott är det viktigt att göra en gallring med ca 1/3 istället för att avlägsna allt som ska bort på en gång. I första hand avlägsnas då de grövsta skotten och om detta görs under en treårsperiod kan man se att mängden vattenskott minskar avsevärt.
Generellt kan man säga att uppåtväxande grenar ger längdtillväxt och sidoväxande grenar producerar fruktved. Efter en tid hänger gamla sidogrenar som burit frukt nedåt och har dålig tillväxt både vad gäller nya skott och fruktbildning. För att främja ny fruktved kortas de in till en snett uppåtväxande gren som efter hand böjer sig nedåt och bildar ny fruktved. Är det många grova grenar som behöver avlägsnas görs det lämpligen regelbundet i etapper för att undvika att trädet reagerar med att skjuta nya vattenskott.
Ved på äpple och päron
- Vegetativa skott har bladknoppar och bildar grenar. De växer normalt uppåt.
- Generativa skott har blomknoppar och bildar fruktved. De växer normalt utåt sidorna. De olika skotten kallas sporre, ringsporre, fruktspjut, fruktskott, fruktkudde, fruktgren (äpple) och fruktkvist (päron).
Tidpunkt för beskärning
Äppleträd kan beskäras året runt. Val av tidpunkt beror på typ av åtgärd och vad som skall uppnås. Vårbeskärning (mars-maj) före knoppsprickning gynnar tillväxt och skottbildning framför fruktbildning. Ungträd som ska växa beskärs därför med fördel under våren. Vildvuxna och äldre träd med god växtkraft som primärt ska producera frukt bör beskäras under sensommaren och hösten för att minska mängden nya skott. Träden är då inriktade på fruktbildning. Gallring av vattenskott görs också helst under denna period. För trädets hälsa går det bra att beskära även under vintern men mängden skott som skjuter i framtiden kan då bli fler.
Beskärning av stenfrukter
Stenfrukter beskärs på ett liknande sätt som äpple och päron, men bör göras med allmänt större försiktighet. Om de utsätts för kraftig beskärning kan detta innebära frostskador, orsaka gummiflöde samt svårigheter att valla över snittytorna.
På plommon är en regelbunden och lätt gallring att föredra samt eventuell inkortning av för kraftiga sidogrenar som annars kan orsaka brott.
Körsbär och plommon har precis som äpple både fruktspjut och fruktskott, samt bukettgrenar. Stenfrukternas blomknoppar sitter i så kallade bukettkvistar omringade av blad. Skott på bigarråträd skall aldrig kortas in eftersom tillväxten sitter i toppknoppen och grenen då dör. På persikoträd utvecklas endast blommor och frukt på skott som vuxit ut föregående sommar. Där är det alltså viktigt att behålla nya skott som till synes inte blommar för framtida fruktbildning.